Menu Zavrieť
+421 940 499 444 Kontakt
Úvod Prehľad článkov Intolerancia potravín

Intolerancia potravín

Čo je potravinová intolerancia alebo senzivita

Potravinová intolerancia je neznášanlivosť. Táto vzniká v procese trávenia, kedy sa potraviny v tráviacom trakte rozkladajú na jednotlivé časti. Ak však organizmus sústavne zaťažujeme nevhodnými potravinami, môže to postupne viesť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Tým sa do tela z potravín dostávajú molekuly bielkovín, proti ktorým sa náš imunitný systém bráni a vytvára protilátky typu IgG. Tak vznikajú zhluky (bielkovina + IgG protilátka) – imunokomplexy, ktoré sa usádzajú po celom tele a môžu spôsobovať zdravotné problémy. 
Potravinová intolerancia sa často zamieňa s pojmom alergia. Pri alergii ide však o okamžitú a často veľmi silnú reakciu imunitného systému, zatiaľ čo intoleranciu človek nepocíti hneď. Škodí tak povediac nenápadne, reakcie na rozdiel od alergie sú oneskorené a symptómy sa môžu dostaviť až o niekoľko hodín alebo dní. Hoci potravinová intolerancia nie je priamo život ohrozujúca, jej vplyv by sa nemal nikdy podceňovať. Často sa stáva, že práve osoby trpiace senzitivitou majú sťaženú schopnosť viesť normálny zdravý život.

          


Príznaky
Potravinová intolerancia je príčinou rôznych ochorení a môže ovplyvniť fungovanie takmer každého orgánu v našom tele. 
Diagnostika potravinovej intolerancie 
Na zistenie potravinovej intolerancie môžete použiť metódu tzv. eliminačnej diéty, ktorá je však zdĺhavá a z hľadiska relevantných informácií neefektívna. Ide o spôsob, kedy si zapisujete všetky potraviny, ktoré ste v daný deň zjedli a ako sa po tomto jedle cítite. Tým si sledujete zmeny v správaní organizmu a zo svojho jedálnička vylúčite potraviny, ktoré vám istým spôsobom uškodili. Táto metóda má však množstvo nevýhod, jednou z nich je aj nemožnosť zistenia intolerancie na viac potravín naraz.
Efektívnejšie je otestovať sa. 

Ak následne zistíte, že vaše telo niektoré potraviny neznáša, máte možnosť navštíviť niektoré z našich spolupracujúcich centier alebo výživového  poradcu. Tu vám vedia kompetentne poradiť v oblasti úpravy stravy a náhrady jednotlivých zložiek tak, aby sa aj po vylúčení potraviny zachoval správny príjem živín a minerálov.